COLUMN - de fakkel

Colomn in “De Koepel nieuws”, het parochieblad van Lierop

De fakkel, een brandend vuurtje dat doorgegeven wordt in Lierop om elkaar te inspireren..

Ik ben Gonnie van Bussel, nu 45 jaar.  Als “echte” Lieropse boerendochter heb ik tot nu toe vele mensen mogen ontmoeten uit diverse culturen, lagen van de bevolking en met diverse drijfveren. De meeste buiten Lierop. Ik ben moeder van 2 hele mooie spiegels van kinderen, Job 8 jaar en Jeri 6 jaar, die mede hebben gezorgd dat ik  bewuster in mijn leven ben gaan staan. En dat de vraag “wie ben ik” steeds meer de  centrale vraag in mijn leven is. Je groeit op in een gezin met normen, waarden en overtuigingen. Je komt dezelfde maar ook andere  normen, waarden en overtuigingen tegen op school, bij vriendjes, op je reizen, bij je opleidingen, in je werkkring. Ik heb gemerkt dat toen ik in aanraking kwam met de tijdelijkheid van het leven door de dood van twee jonge vrouwen in Lierop en de geboorte van mijn kinderen er ergens iets ging wringen. Het voelde niet meer goed. Ik heb eigenlijk altijd, in mezelf, God bedankt voor alle goeds welke ik had. Daarom wilde ik ook in Lierop in de kerk trouwen, vooral om mijn dankbaarheid uit te spreken voor het geluk dat ik altijd had gevoeld. Iets waar ik niet zelf voor gezorgd had maar iets buiten mij. Afgelopen jaren denk ik toch dat dit niet iets buiten mij is, maar iets in mij. Maar “wie ben ik”?

En zo ben ik mijn zoektocht verder gaan voortzetten. Vele cursussen, gesprekken en boeken hebben mij op dit moment gebracht tot een volgende grote stap in mijn leven. Zoals in het boek “The gift” van Patty Harpenau staat beschreven: “Ieder mens wordt geboren met een individuele eigen gave. Het is het recht van ieder mens om een zichtbare vertaling te worden van dat wat de ziel het meest verlangt te zijn. Je mag en kan alles worden. De enige voorwaarde is dat het werkelijk bij je past, bij dat wat je werkelijk diep verlangt te zijn. In je ziel staat het verhaal en de gave van je leven geschreven: waarom je leeft en wat je komt doen. En om dit te verwezenlijken heb je een gave meegekregen. In je hart woont je talent. Het is haar liefde en passie voor wie je bent die vervulling geven aan je gave. In je denkwereld wonen de mogelijkheden om je gave en je talent uit te voeren in de dingen die je zegt, doet en aan de buitenwereld laat zien. Het leven wordt nog leuker als hoofd, hart en ziel op een en dezelfde lijn zijn.”  In de afgelopen 3 maanden hebben twee familieleden mij de volgende stappen laten zien op mijn levenspad. Eri heeft mij ruim 5 jaar geleden vastgehouden, 3 weken voordat ze overleed. En het gevoel, dat tussen ons was, is nooit meer weggegaan. Vincent, mijn zwager, overleed in januari. Ik ben ’s-avonds in zijn kamertje op een stoel bij hem gebleven. Een belevenis die ik nog kan voelen. In maart overleed mijn schoonvader Leonard. Ik mocht samen met Desire Laros zijn gehele afscheid organiseren. Tijdens de afscheidsviering, in zijn park, op het terras van zijn boscafe, kwam ik dit gevoel weer tegen. Ik noem het maar de connectie met hun ziel.  Leonard was een architect, stedenbouwkundige en kunstenaar. Zijn fascinatie met wiskundige verhoudingen was groot. Hij maakte kunst met lijnen en kleuren om inzicht te krijgen in de evolutie van de mens. En zo kwam hij ook bij het enneagram. Volgens Richard Rohr, een zielkundig model. Een weg naar zelfkennis. Volgens hem kan het helpen om tot een diepere en meer oprechte betrekking tot God te komen. Als spiegel van de ziel blijft het enneagram een van de vele wegwijzers.  En wegwijzers wijzen de weg. Lopen moeten we echter zelf. Dus heb ik besloten de gok te wagen en er midden in te duiken. Ik ga mijn bedrijf Hart&Ziel opzetten. Als eerste wil ik graag meelopen met mensen die weten dat hun levenspad binnenkort gaat eindigen. Maar ook met nabestaanden die hun geliefde nu hebben verloren. Mijn talenten: creativiteit, organiseren, aanpakken, vertellen mag ik al gebruiken. Ik heb mijn twee stages met een ruim voldoende afgelegd. En ik heb een geweldige coach aan Desire. Het is hartstikke eng. Vele normen, waarden en overtuigingen zijn de revue gepasseerd maar het voelt zo goed en ik weet dat het de juiste stap is.

Het begon ooit met dromen, durven, doen. Ik raad dit iedereen aan.

Ik liet dit verhaal horen aan onze Job. Zijn commentaar: Mam, dit is erg saai voor kinderen. “Hoe kan ik dit verhaal dan leuker maken voor kinderen”. vroeg ik hem. Ik gaf hem een voorbeeld van wat er gebeurde tijdens Leonard’s afscheidsviering. Bij Vincent had Job alles meegedaan. Van het timmeren van Vincent’s kist, tekening erop van zijn klasgenootjes, Vincent er in leggen tot aan het laten zakken van de kist in zijn graf. Leonard zou gecremeerd worden, verbrandt. Nou dat was toch wat anders. Ook het zien van het dode lichaam van Leonard was anders voor Job, ook al had hij hem meegemaakt in het hospice en net na zijn overlijden. Hij wilde hem niet meer zo zien. En ook wist hij niet of hij het cremeren wel wilde zien. We hebben Job daarin helemaal vrij gelaten. Hij koos op het laatste moment om toch mee te gaan in het crematorium en daar wilde hij, evenals Jeri, alles zien. Inclusief het kijken door het kijkglas. Hij vond het heel interessant. Toch bleef het verschil in beleving tussen Vincent en Leonard. Vincent, verstandelijk gehandicapt, is gewoon vertrokken met een glimlach op zijn gezicht. Leonard, heeft gevochten tegen de dood en heeft nog tegen Job gezegd in het hospice “ik ga dood” met verdriet in zijn stem. Zou dat het verschil zijn? Ik weet het niet en Job…wilde gewoon weer verder met zijn spel. Misschien moet ik inderdaad niet te veel denken en meer voelen en doen. Zoals Job zei: Waar gaat dit verhaaltje over als je 1 woord mag gebruiken: Geloof in jezelf. Nou, zeg dat dan!

Mei 2012

Gonnie van Bussel

< Terug