ROUW - leren verder te leven met het gemis
 

De eerste tijd zijn er telkens opnieuw gebeurtenissen die je confronteren met het verlies: de verjaardag van je overleden geliefde,  de eerste kerst zonder hem of haar, de eerste vakantie na het overlijden en zo zijn er vele andere belangrijke momenten waarop iemand extra gemist wordt.
Verder leren leven zonder dat de ander lijfelijk aanwezig is, is een zware taak. Hoe zwaar hangt af van de relatie die je met de overledene had. Wat betekende deze voor jou? Jij moet alleen verder zonder deze persoon. Dat betekent dat jij dingen die jij altijd samen deed nu alleen moet doen.
Het is niet zo dat wanneer er sprake is van een slechte relatie, bijvoorbeeld van een opstandige puber met zijn vader, of een partner met een onmogelijk karakter, het rouwproces makkelijker zal zijn. Juist het feit dat het nooit meer goed gemaakt kan worden, maakt dat de rouw intenser is en langer kan duren. Degene die overleden is, vervulde bepaalde rollen en functies. Er valt een leegte. Wie neemt die functie nu over? Wordt er niet meer gelachen in de vriendenkring? Moet je besluitvaardiger worden? En ga je  meer zorgtaken overnemen en vaker knuffelen? Misschien moeten je zoon en dochter meer meehelpen in het huishouden nu jij het alleen moet doen. Alles moet weer een plek krijgen in een patroon dat veranderd is. Langzamerhand worden de taken en de functies van de overledene overgenomen door iemand anders of ontstaan er andere gewoonten.


< Terug